Before & After: 45 Woodward

James Judge has a portfolio of over 60 residential properties locally and in California as a designer and up-and-coming realtor. Thanks to his hard work and talent, he successfully obtained historic status for Woodward Drive (near Central and Virginia) in 2018.  The street has eight homes (including this one), which date back to the 1930’s. Take a look at the historic home’s stunning before-and-after. 

 

Curb Appeal: “We worked to transform the front of the house by adding a front courtyard. This creates curb appeal but also creates community because it invites people to gather. So much of a front yard is wasted but when you can create additional living spaces. It adds ‘square footage.'”

Guest Bathroom: “I was struck by the beauty of the original gray bathtub. Upon talking with the second owner, this was the bathtub he took baths in as a child. Things like this need to be embraced; therefore, we color matched a tile and installed it in a herringbone pattern along the floor and up the wall.”

Kitchen: “The period of the house doesn’t cater to an open concept but neither did the functionality of the original design. We worked to find the right balance and took down the wall between the kitchen and dining areas to create a more open space while still maintaining the wall that separated the living area.”

Guest House: “This was originally a garage but it offered sewer, plumbing and electrical. Due to the location of the garage on the property, it was very hard to access; therefore, it was redesigned to become a guest house instead. This created the perfect opportunity for an Airbnb and created an income property for the home.”

Details: “Sometimes the original design didn’t have it all, but today we have the opportunity to enhance that. Maybe it’s spending the money on real oak hardwood floors or creating archways where they belong instead of squared openings. However, sometimes it’s also about embracing the possibilities and finding an opportunity to expose brick or adding a wood beam ceiling detail to make the slant of the ceiling feel intentional. The result was that this house became packed with design details!”

Leave A Reply

Your email address will not be published.